Díszítések

Az utólagosan hőszigetelt épületek - úgy, mint bármilyen épület homlokzata- természetesen igény szerint díszíthetők.
A díszítés lehet színbeli, struktúrabeli vagy a homlokzatból kiemelkedő, és ezek tetszőleges kombinációja.
A legfontosabb szabály házunk díszítésének megtervezésekor, hogy nincsenek szabályok,
kizárólag a Megrendelő ízlése és igénye a mérvadó!

Homlokzat díszítő elemek

A színben való eltérést szokták alkalmazni szintek elválasztásánál vagy a homlokzat síkjából kiugró vagy beugró falak esetén. A színeltérés lehet árnyalatbeli, de lehet teljesen más színtónus is, ezt is teljesen az egyéni igények határozzák meg.

A struktúrabeli díszítést a vékonyvakolatban levő gördülőszemcsékkel lehet elérni, így függőleges, vízszintes vagy akár körkörös is lehet a homlokzat mintázata. A homlokzat díszítés másik formája a geometriai, kiugró díszítő elemek. Ilyen a hornyolt / kváderezett felületképzés, mely során az épület részén vagy egészén vízszintes 'bemarások' futnak párhuzamosan egymással. Ezt szokták egy-egy szintre vagy a teljes házra is alkalmazni.

A hornyolás tetszőleges mélységű és magasságú is lehet, a kiválasztáskor ügyelni kell azonban a hőszigetelés vastagságának megválasztására, mert természetesen a hornyolás nem érhet be az eredeti falazatig, a bemart részeken is meg kell tartani a minimálisan szükséges lapvastagságot. Volt olyan Megrendelőnk, aki a krémszínű házára antracit csíkokat húzatott másfél méterenként körbe a házon, ezzel igen különlegessé téve a házát.

Ezzel azt szeretnénk jelezni, hogy bármilyen, Ön által elképzelt kreatív ötlet kivitelezhető.

A geometriai díszítés harmadik formája az alternatív burkolatok felvitele a vékonyvakolat helyett. Ez lehet kő- vagy tégla burkolat. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy ezek vastagsága, illetve súlya ne haladja meg a polisztirollap terhelhetőségét.

Nyílászárók díszítése

A ház homlokzatán uralkodó elem a nyílászáró (ajtók, ablakok), melyek díszítése rendkívüli módon feldobja az épület látványát.
Lássunk néhány példát ezen díszítésekre:

A legegyszerűbb kivitelezési formája a keret festésnek van, ezáltal ez a legolcsóbb is. A nyílászárók köré a homlokzattól eltérő színű keretet festünk tetszőleges szélességben, és akár az ablakkávákat is erre a színre festhetjük. Egy másik lehetőség a kiugró, sík keret melyet általában 20mm-es polisztirolból készítünk és szintén tetszőleges vastagságban futtathatjuk körbe a nyílászárót, színe szintén opcionális. A harmadik lehetőség az előre sajtolt polisztirol díszítő elem, ennek színe általában fehér. Az elemek variációját a különböző keresztmetszet mintázata adja. Az elemek adott méretekkel készülnek, körülbelül 40 féle alakzatban. Ilyen sajtolt díszítésre van lehetőség az ablak fölé is, úgynevezett szem elhelyezése.

Az utóbbi két lehetőség ára nagyjából megegyezik, az előbbinek a munkadíja magasabb (pontos méretre vágni a lapokat, az éleket élvédőzni kell), az utóbbinak az anyagköltsége nagyobb.

A nyílászárókat díszítő 3 féle típusból gyakorlatilag bármilyen formát kihozhatunk (kör, íves, szöges).Az ablakhoz tartozó díszítések felhasználhatók párkányok alá, a szintek közé, eresz alá ezzel archaikusabbá és méltóságteljesebbé téve a homlokzatot! A díszítési formákra talál számos példát weboldalunkon.

A fentiek mellett a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Amennyiben úgy érzi, hogy nehéz elképzelnie, hogy az Ön házát hogyan lehetne díszíteni, szívesen állunk rendelkezésére a többéves tapasztalatunk felhasználásával akár az info@dryvit-szigeteles.hu címen, akár személyesen is.